H Τοποθεσία

Nicolas Poussin

Nicolas Poussin (1594 – 1665) – Et in Arcadia ego

Στα σύνορα Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, με επίκεντρο την Αμπελιώνα, τo δίκτυο μονοπατιών APOLLO TRAILS διατρέχει την περιοχή ανάμεσα στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το Λύκαιον Όρος και τη Νέδα. Πρόκειται για την ιστορική Αρκαδία, πατρίδα του θεού Πάνα, προστάτη των κτηνοτρόφων που ζούσαν στα δάση, τα ποτάμια και τις καταπράσινες κοιλάδες μια απλή ποιμενική ζωή, σύμφυτη με τις έννοιες της ευδαιμονίας, της αγνότητας, της δημιουργίας. Μακριά από την επιρροή του σύγχρονου τρόπου ζωής και ανέγγιχτη από το χρόνο, η περιοχή διατηρεί την αγνότητά της, χαρίζοντας στον επισκέπτη ηρεμία και γαλήνη. Στην τέχνη, η «Αρκαδία» είναι ένας φανταστικός, παραδεισένιος τόπος. Εδώ γίνεται πραγματικότητα.

Ο Επικούριος Απόλλωνας

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα χτίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα στη θέση «Βάσσαι» από τον Ικτίνο, έναν από τους δύο αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστός ως ο “Παρθενώνας της Πελοποννήσου”. Η ιστορία λέει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, που βοήθησε τους κατοίκους της γειτονικής Φιγαλείας να ξεπεράσουν μια σοβαρή επιδημία. Χτίστηκε για να τον τιμήσουν και ονομάστηκε Επικούριος, που σημαίνει “αυτός που βοηθάει”. Ο ναός θεωρείται από τον Έλληνα περιηγητή Παυσανία ένας από τους δύο σημαντικότερους της Πελοποννήσου, για το κάλλος των λίθων και την αρμονία του (“του λίθου τε ες κάλλος και της αρμονίας ένεκα”). Ενσωματώνει στην κατασκευή του όλο το φάσμα της αρχιτεκτονικής γνώσης του Ελληνικού πολιτισμού, μια και συνδυάζει στοιχεία και των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας: του Δωρικού, του Ιωνικού και του Κορινθιακού. Έχει ασυνήθιστο προσανατολισμό (Βορράς-Νότος) και φέρει θύρα στην ανατολική πλευρά του σηκού. Επομένως, το άγαλμα του θεού ήταν σε οπτική επαφή με τον ανατέλλοντα ήλιο, καθώς και με το τέμενος του Διός στην κορυφή του Λυκαίου όρους. Η ζωφόρος, που αναπαριστά τον Ηρακλή να οδηγεί τους Έλληνες στη μάχη ενάντιων των Αμαζόνων, αποσπάστηκε το 1812 και εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ναός βρίσκεται σε απόσταση 11χλμ από το Abeliona Retreat, περίπου 15′ με αυτοκίνητο. Μπορείτε όμως πάντα να επιλέξετε την πεζοπορία, ακολουθώντας το πολύ όμορφο και καλά σηματοδοτημένο ορεινό μονοπάτι σε μια διαδρομή μήκους 7,5χλμ, περίπου 2,5 ώρες περπάτημα.

Η Αμπελιώνα

Χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και αναρίθμητες φυσικές πηγές. Λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, κρύβουν εικόνες, ήχους και αρώματα από μια άλλη εποχή, που σου αποκαλύπτεται για λίγο, πριν την παρασύρει μακριά ο καθαρός, ορεινός αέρας. Ένας τόπος που μετατρέπει τις απλές καθημερινές απολαύσεις σε μοναδικές εμπειρίες που θες να ξαναζήσεις.