Project Description

5. Το μονοπάτι της Ευδαιμονίας

Αμπελιώνα - Άγιος Σώστης - Ιερό του Πάνα - Νέδα - Αμπελιώνα


Το μονοπάτι ακολουθεί μία κυκλική διαδρομή, ξεκινώντας από την Αμπελιώνα και διασχίζοντας τα χωριά του Αγίου Σώστη και της Νέδας, καθώς και το ιερό του Πανός.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Παν γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος και θεωρείται  προστάτης των κτηνοτρόφων με μόνιμη διαμονή σε χώρους της φύσης. Αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή και περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας με τον ποιμενικό του αυλό. Ο Πάν ήταν ο σύντροφος των Νυμφών και εραστής κάθε νέας ή νέου που πλησίαζε τον χώρο του, δηλαδή την Φύση.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευδαιμονία από τη σύνδεση του βαθύτερου είναι σου με τη φύση. Ας είναι ο Παν και η βόλτα σου σε αυτό το όμορφο μονοπάτι έμπνευση για να βρεις την ευδαιμονία μέσα σου.

Χαρακτηριστικά

9.9 km 4h 10‘ 3/5

Download GPX



Σημείο Έναρξης: Αμπελιώνα

Σημείο Κατάληξης: Αμπελιώνα

Διασχίζει: Αμπελιώνα, Άγιος Σώστης, Λείψανα του Ιερού του Πανός, χωριό Νέδα, Πηγή Τρίτσελι

Διασταύρωση με:  Μονοπάτι του Πάνα4. Το Ιερό μονοπάτι, 6. Το μονοπάτι της Ελευθερίας

Περιγραφή μονοπατιού

Η διαδρομή ξεκινάει από την Αμπελιώνα, από το «Μαγαζάκι του Σπύρου», και προχωρεί προς την είσοδο του χωριού, όπου βρίσκεται η Τρανή Βρύση με τους τέσσερις κρουνούς («κούμπλες»). Από εκεί, τα σκαλοπάτια οδηγούν στο Abeliona Retreat. Αφήνοντας πίσω τον ξενώνα, το μονοπάτι ανηφορίζει ήπια, σε μια περιοχή με πυκνή μικτή βλάστηση και πλούσια σκιά, έως ότου καταλήξει στην άσφαλτο που οδηγεί στο χωριό Άγιος Σώστης.

Στον Άγιο Σώστη, μετά τη χαρακτηριστική γέφυρα του χωριού, η διαδρομή προχωρεί στους δυτικούς πρόποδες του Λυκαίου όρους μέσα από ένα παλιό μονοπάτι. Το τμήμα αυτό προσφέρει απεριόριστη θέα προς την κοιλάδα της Νέδας. Το μονοπάτι, αφού διασχίσει μια περιοχή με πεζούλια, αλώνια και ερειπωμένα καλύβια, καταλήγει σε αγροτικό χωματόδρομο, ο οποίος διασχίζει δάσος με βελανιδιές και τρεχούμενα νερά.

Στα μισά της πορείας προς το χωριό Νέδα, το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (Μαη-Θανάσης στη γλώσσα των ντόπιων), με την παρακείμενη βρύση, προσφέρονται για μια στάση ξεκούρασης. Λίγο πιο κάτω, μια μικρή παράκαμψη οδηγεί στον χώρο του ιερού του Πανός και στο ερειπωμένο ξωκλήσι του Αη-Στράτηγου, στους τοίχους του οποίου έχουν ενσωματωθεί αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού. Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο, ο πεζοπόρος φθάνει στο χωριό Νέδα (παλαιά ονομασία Μπέρεκλα), με τα χαρακτηριστικά πετρόχτιστα σπίτια και τις εκκλησιές. Εδώ μπορεί κανείς να πιει ή να φάει κάτι, σε μια από τις δύο ταβέρνες του χωριού.

Μετά τη Νέδα, η διαδρομή κατηφορίζει μέχρι τη ρεματιά, μέσα από ένα μονοπάτι σκιασμένο από μεγάλα πουρνάρια. Τη ρεματιά γεφυρώνει ένα μονότοξο, πέτρινο γεφύρι, το λεγόμενο Μπερεκλέικο γεφύρι. Ακολουθεί ένα πέρασμα κάτω από τη σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα, που οδηγεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Εδώ κυριαρχούν τα αιωνόβια πλατάνια. Το μονοπάτι προχωρεί κατά μήκος άλλης ρεματιάς, δίπλα σε τρεχούμενα νερά και κάτω από πλούσια σκιά. Μετά από λίγη ώρα πορείας, η διαδρομή φθάνει στην πηγή Τρίτσελι, όπου συναντάει το μονοπάτι 6 (Αμπελιώνα-Πέτρα-Πηγές Νέδας-Κακαλέτρι-Είρα). Από την πηγή αυτή, δίπλα στο ποτάμι, ιδανικό μέρος για ολιγόλεπτη ξεκούραση, η διαδρομή ακολουθεί ένα ελαφρώς ανηφορικό, λιθόστρωτο μονοπάτι, μέχρι την πλατεία της Αμπελιώνας. Το χωριό οφείλει το όνομά του στα αμπέλια που καλλιεργούνταν εδώ τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα η καλλιέργεια του αμπελιού είναι πολύ περιορισμένη.

Μέρη που θα δείτε

Αμπελιώνα

Χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και αναρίθμητες φυσικές πηγές. Λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, κρύβουν εικόνες, ήχους και αρώματα από μια άλλη εποχή, που σου αποκαλύπτεται για λίγο, πριν την παρασύρει μακριά ο καθαρός, ορεινός αέρας. Ένας τόπος που μετατρέπει τις απλές καθημερινές απολαύσεις σε μοναδικές εμπειρίες, που θες να ξαναζήσεις.

Πηγή Τρίτσελι

Η διαδρομή από το Μπερεκλέικο γεφύρι μέχρι την Αμπελιώνα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το μονοπάτι προχωρεί δίπλα στο ποτάμι με το γάργαρο νερό, κάτω από θεόρατα πλατάνια. Στα μισά περίπου της διαδρομής, θα φθάσετε στη θέση Τρίτσελι και θα σταματήσετε δίπλα στην πηγή για λίγη ξεκούραση και για δροσερό νερό. Γύρω από την πηγή έχει διαμορφωθεί ένα όμορφο καθιστικό, δίπλα στο ποτάμι και κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο. Θα καθίσετε στη δροσιά του πλατάνου, θα απολαύσετε τη μουσική του τρεχούμενου νερού και θα θαυμάσετε, ανάμεσα στα άλλα, τις εντυπωσιακές «πλατομαντήλες». Πρόκειται για ένα υδρόβιο φυτό που ενδημεί στην περιοχή αυτή. Είναι ποώδες, αλλά τα φύλλα του είναι ψηλά και τεράστια σαν ομπρέλες.

Λείψανα Ιερού του Πανός

Τα ερείπια του Ιερού του Πανός, στο οποίο αναφέρεται και ο Παυσανίας, είναι διάσπαρτα σε ένα πλάτωμα δίπλα στο μονοπάτι (που στο σημείο εκείνο ταυτίζεται με τον σύγχρονο αγροτικό χωματόδρομο). Θα δείτε στο έδαφος ογκόλιθους από τη βάση του ιερού και ορισμένα μαρμάρινα μέλη. Αλλά στους τοίχους της παρακείμενης ερειπωμένης εκκλησιάς του Αη-Στράτηγου θα αναγνωρίσετε εντοιχισμένα πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ιερού. Στοιχειώδεις ανασκαφές έγιναν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα, από αποστολή της Αρχαιολογικής Εταιρίας με επικεφαλής τον Κ. Κουρουνιώτη. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο χώρος εγκαταλείφθηκε από τους αρχαιολόγους και είναι σήμερα δυστυχώς απροστάτευτος. Αν μείνετε για λίγο σιωπηλοί και αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την ομορφιά και τη δύναμη του τοπίου, ίσως να νιώσετε την παράξενη εκείνη ενέργεια που ορισμένοι αισθάνονται να δονεί και σήμερα τον χώρο του Ιερού του Πανός.