Project Description
2. Το μονοπάτι του Φωτός
Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούριου Απόλλωνα
Το μονοπάτι συνδέει την ιστορική κωμόπολη της Ανδρίτσαινας με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Ξεκινάς από τη γραφική Ανδρίτσαινα με τα λιθόστρωτα δρομάκια της, την παραδοσιακή πλατεία της και κυρίως, με τη σημαντικότερη επαρχιακή βιβλιοθήκη της χώρας. Μια βιβλιοθήκη με πολύ σπάνιες ιστορικές, επιστημονικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές εκδόσεις, μια βιβλιοθήκη μεγάλου πνευματικού πλούτου.
Ακολουθείς το μονοπάτι που περπάτησε ο Παυσανίας το 2ο αιώνα μ.Χ. για να επισκεφθεί το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα, στο θεό του φωτός.
Εμπνεύσου από αυτό το μονοπάτι να βρεις τη γνώση που θα σε βοηθήσει να βρεις το δικό σου φως.
Χαρακτηριστικά
11.6 km | 4h 25‘ | 3/5 |
Σημείο Έναρξης: Ανδρίτσαινα
Σημείο Κατάληξης: Ναός Επικούριου Απόλλωνα
Διασχίζει: Ναός Επικούριου Απόλλωνα, Ανδρίτσαινα, Ανάθεμα
Διασταύρωση με: 1. To Μονοπάτι της Θεραπείας, 3. Το μονοπάτι της Αγάπης
Περιγραφή μονοπατιού
Η διαδρομή ξεκινάει από την ξακουστή Τρανή Βρύση της Ανδρίτσαινας, με ημερομηνία κατασκευής το 1724. Διέρχεται εν συνεχεία από την πλατεία του χωριού με τον εντυπωσιακό πλάτανο, και περνάει από γραφικά στενά σοκάκια μέχρι να αρχίσει την ανηφόρα για την περιοχή Σταυρούλι. Πάνω από το Σταυρούλι, στη θέση «Τσομάκου», η διαδρομή ακολουθεί ένα παλιό μονοπάτι προς την περιοχή Καλαμιώνα, όπου είναι έντονη η αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα.
Εν συνεχεία, ένας χωματόδρομος ήπιας κυκλοφορίας, με όμορφη θέα προς την παρακείμενη κοιλάδα οδηγεί στο σημείο «Ανάθεμα». Εκεί, στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά από ενέδρα Τούρκων σε Έλληνες, οι Τούρκοι έστησαν το κεφάλι του «πιο όμορφου παλικαριού της Γορτυνίας» πάνω σε βράχο. Έκτοτε, το σημείο αυτό πήρε το όνομα Ανάθεμα.
Από εκεί, η διαδρομή ανηφορίζει με παλιό μονοπάτι προς τη θέση Αλωνάκι, με υπέροχη θέα προς τα δυτικά. Τα τελευταία χιλιόμετρα προς το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκονται πάνω σε μια κορυφογραμμή με απεριόριστη θέα προς όλη την Πελοπόννησο. Η άφιξη στην περιοχή που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) γίνεται από τα βόρεια, με παλιό, λιθόκτιστο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο Ναό από την κατεύθυνση που κατά τη μυθολογία ερχόταν και ο θεός Απόλλωνας να «επικουρήσει» τους Φυγαλείς, τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.
Προσοχή: Το τελευταίο σκέλος της διαδρομής βρίσκεται εντός του φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου. Απαιτείται προσυνεννόηση με το φυλάκιο του ναού τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα) για το άνοιγμα της πόρτας (τηλ. +30 26260 22 275). Εναλλακτικά, η σήμανση θα σας οδηγήσει στην κύρια πύλη του ναού από την άσφαλτο.
Μέρη που θα δείτε
Ναός Επικούριου Απόλλωνα
Είναι το αριστούργημα του Ικτίνου. Σήμερα καλύπτεται από τέντα ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να αντέχει την πίεση του ανέμου και τα φορτία του χιονιού. Ο ναός θα καλύπτεται για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης. Κατασκευασμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο, ο ναός εντάσσεται θαυμάσια στο επιβλητικό τοπίο που τον περιβάλλει, παρά το γεγονός ότι η τέντα καταστρέφει εν μέρει αυτή την αίσθηση. Ήταν ονομαστός από την αρχαιότητα για το κάλλος του, για τις αρχιτεκτονικές του αρετές και επίσης για τον μαγικό τόπο στον οποίο οι Φιγαλείς επέλεξαν να τον κτίσουν. Ο μαρμάρινος γλυπτικός διάκοσμος του ναού, με σκηνές Κενταυρομαχίας και Αμαζονομαχίας, θεωρείται έργο του γλύπτη Παιωνίου. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Γύψινα αντίγραφα των 23 ανάγλυφων μαρμάρινων πλακών μπορεί κανείς να θαυμάσει στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.
Ανδρίτσαινα
Ιστορική κωμόπολη, στις υπώρειες του όρους Κουκούρεβος, βορειοδυτικής προέκτασης του Λυκαίου. Είναι μια όμορφη πόλη, με την παραδοσιακή πλατεία της, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, με τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της και με πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ανδρίτσαινα ήταν η πατρίδα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, ενός από τα τέσσερα μέλη της μυστικής Αρχής της Φιλικής Εταιρείας, με σημαντική δράση στη διάρκεια της επανάστασης αλλά και στα κατοπινά χρόνια της ελευθερίας. Η πόλη διαθέτει εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο και τη σημαντικότερη επαρχιακή Βιβλιοθήκη της χώρας, δωρεά του ανδριτσάνικης καταγωγής Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, με χιλιάδες σπάνιους ή και μοναδικούς τόμους από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας.
Ανάθεμα
Στο σημείο αυτό, στις αρχές του 19ου αιώνα τούρκοι είχανε στήσει ενέδρα σε Ανδριτσάνους φουστανελλάδες που πήγαιναν να εμποδίσουν την αρπαγή των μαρμάρων του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Κατά τη συμπλοκή, οι Τούρκοι σκότωσαν το “πιο όμορφο παλικάρι της Γορτυνίας” και τοποθέτησαν το κεφάλι του σε ένα βράχο. Έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε Ανάθεμα. Σύμφωνα με πηγές, όταν οι Έλληνες επανήλθαν στο σημείο, μετέφεραν το άψυχο σώμα του νέου έως το χωριό Σκληρού, χρησιμοποιώντας το τμήμα του μονοπατιού που πηγαίνει από το Ανάθεμα έως τη θέση “Αλωνάκι”.