Project Description

3. Το μονοπάτι της Αγάπης

Αμπελιώνα - Ανδρίτσαινα


Το μονοπάτι συνδέει το ιδιαίτερα όμορφο και μέσα στο δάσος χωριό της Αμπελιώνας με την ιστορική γραφική κωμόπολη της Ανδρίτσαινας. Κατά βάθος όλοι ψάχνουμε την αγάπη. Η αγάπη όμως βρίσκεται μέσα μας. Ας είναι η πεζοπορία σου σε αυτό το μονοπάτι ένας διαλογισμός, ένα ταξίδι που θα σε βοηθήσει να βρεις την αγάπη μέσα σου.

Χαρακτηριστικά

11.9 km 5h 05‘ 3/5

Download GPXΣημείο Έναρξης: Αμπελιώνα

Σημείο Κατάληξης: Ανδρίτσαινα

Διασχίζει: Αμπελιώνα, Ανδρίτσαινα

Διασταύρωση με: 1. To Μονοπάτι της Θεραπείας, 2. Το μονοπάτι του Φωτός, 7. Το μονοπάτι της Χαράς

Περιγραφή μονοπατιού

Η διαδρομή ξεκινάει από το «Μαγαζάκι του Σπύρου», στην πλατεία της Αμπελιώνας. Αφήνοντας πίσω την Αμπελιώνα, το μονοπάτι ανηφορίζει σε ένα ιδιαίτερα πυκνό καστανοδάσος, με πολλές αιωνόβιες καστανιές. Η ανηφοριά είναι ευχάριστη, κάτω από πλούσια σκιά τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Όταν ο πεζοπόρος βγει από το δάσος, η θέα είναι μαγευτική. Φαίνονται τα όρη Λύκαιον και Τετράζι (Νόμια), τα οποία περικλείουν την περιοχή. Μέχρι την περιοχή Σταυρούλι, ταυτίζεται με τη διαδρομή 1 (Αμπελιώνα – Σκληρού – Ναός Επικούριου Απόλλωνα).

Στη συνέχεια στρέφει βόρεια και ακολουθεί ένα όμορφο μονοπάτι, ανηφορικό κατά το μεγαλύτερο μέρος, μέσα σε δάσος βελανιδιάς και πουρναριού, μέχρι τη θέση Σαμαρόπετρα, όπου συναντά τον σύγχρονο ασφαλτόδρομο. Ακολουθεί για λίγο τον ασφαλτόδρομο και στη συνέχεια στρέφει δεξιά και ανηφορίζει στις υπώρειες ενός υψώματος που είναι γνωστό ως «του Κάη το Βουνό».

Από εκεί, διασχίζει για μεγάλο μήκος παλιές αγροτικές εκτάσεις, με αμέτρητες πεζούλες, όπου άλλοτε καλλιεργούνταν. Σήμερα, μόνο οι πέτρες από τις ξερολιθιές μαρτυρούν τον μόχθο των παλαιότερων κατοίκων, σε αυτό το σμιλεμένο, λιτό,  αυθεντικό αρκαδικό τοπίο. Η διάσχιση της περιοχής αυτής καταλήγει στη θέση Νίτσι, όπου μονομιάς ανοίγει η θέα προς τη βορειοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Από το Νίτσι, η διαδρομή χρησιμοποιεί έναν πολύ ήπιας κυκλοφορίας αγροτικό δρόμο, με πανοραμική θέα.

Αφήνοντας το χωματόδρομο, η κατηφόρα προς την Ανδρίτσαινα χρησιμοποιεί ένα παλιό μονοπάτι, το οποίο τα παλιά χρόνια ήταν ο κύριος δρόμος που συνέδεε την Ανδρίτσαινα με τα χωριά Αμπελιώνα, Πέτρα και Σκληρού. Στο μονοπάτι αυτό υπάρχει και η εγκαταλελειμμένη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, που ταυτίζεται με τμήμα της διαδρομής 2 (Ανδρίτσαινα – Ναός Επικούριου Απόλλωνα) διέρχεται από την θέση Σταυρούλι, και καταλήγει στην Ανδρίτσαινα μέσω ενός ήπιας κυκλοφορίας χωματόδρομου.

Μέρη που θα δείτε

Αμπελιώνα

Χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και αναρίθμητες φυσικές πηγές. Λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, κρύβουν εικόνες, ήχους και αρώματα από μια άλλη εποχή, που σου αποκαλύπτεται για λίγο, πριν την παρασύρει μακριά ο καθαρός, ορεινός αέρας. Ένας τόπος που μετατρέπει τις απλές καθημερινές απολαύσεις σε μοναδικές εμπειρίες, που θες να ξαναζήσεις.

Ανδρίτσαινα

Ιστορική κωμόπολη, στις υπώρειες του όρους Κουκούρεβος, βορειοδυτικής προέκτασης του Λυκαίου. Είναι μια όμορφη πόλη, με την παραδοσιακή πλατεία της, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, με τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της και με πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ανδρίτσαινα ήταν η πατρίδα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, ενός από τα τέσσερα μέλη της μυστικής Αρχής της Φιλικής Εταιρείας, με σημαντική δράση στη διάρκεια της επανάστασης αλλά και στα κατοπινά χρόνια της ελευθερίας. Η πόλη διαθέτει εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο και τη σημαντικότερη επαρχιακή Βιβλιοθήκη της χώρας, δωρεά του ανδριτσάνικης καταγωγής Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, με χιλιάδες σπάνιους ή και μοναδικούς τόμους από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας.