Project Description

6. Το μονοπάτι της Ελευθερίας

Αμπελιώνα - Πέτρα - Πηγές Νέδας - Κακαλέτρι - Είρα


Το μονοπάτι συνδέει το όμορφο χωριό της Αμπελιώνας με την αρχαία Είρα, όπου τον 6ο αίωνα π.χ. οι Μεσσήνιοι πάλευαν για την ελευθερία τους απέναντι στους Λακεδαιμονίους. Για το σύγχρονο πεζοπόρο βέβαια, ελευθερία είναι να μπορεί, χωρίς να σκέφτεται το παρελθόν ή το μέλλον, να απολαμβάνει το κάθε βήμα σε αυτή την όμορφη διαδρομή. Να μπορεί να κάνει αυτό το διαλογιστικό ταξίδι στο άχρονο. Ελευθερία είναι να περπατάς και να μην σκέφτεσαι.

Χαρακτηριστικά

10.3 km 4h 15‘ 3/5

Download GPXΣημείο Έναρξης: Αμπελιώνα

Σημείο Κατάληξης: Είρα

Διασχίζει: Αμπελιώνα, Πηγές Νέδας, Είρα

Διασταύρωση με:  5. Το μονοπάτι της Ευδαιμονίας7. Το μονοπάτι της ΧαράςΤο μονοπάτι της Αθωότητας

Περιγραφή μονοπατιού

Η διαδρομή εκκινεί από την Αμπελιώνα και κατηφορίζει, μέσα από ωραίο λιθόστρωτο μονοπάτι, μέχρι την πηγή Τρίτσελι. Ακολουθεί ανηφοριά, κάτω από βαθύσκιο μικτό δάσος, μέχρι τον αυχένα στην περιοχή Σαρανίβα, και στη συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι την πετρέικη πηγή Βαρικό. Το σημείο είναι ιδανικό για ολιγόλεπτη στάση, κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων. Στη συνέχεια, η διαδρομή προχωρεί προς το χωριό Πέτρα (παλαιότερη ονομασία Δέλγα). Από εκεί, η πορεία συνεχίζει προς τις πηγές της Νέδας, μέσα από παλιά μονοπάτια.

Οι πηγές της Νέδας βρίσκονται λίγες εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα από την Πέτρα, δίπλα στην εκκλησιά της Αγια-Ανάστασης. Το νερό αναβλύζει μέσα από τα βράχια, άφθονο, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η διαδρομή διασχίζει το ποτάμι, και φτάνει σε ένα πλάτεμα με δύο εκκλησίες (Παναγιά και Άγιος Γεώργιος), μια πέτρινη γέφυρα και έναν παλιό νερόμυλο. Εκεί, ο πεζοπόρος έχει την εναλλακτική επιλογή να περπατήσει προς τον οικισμό Νέδα. Η διαδρομή, συνεχίζει σε χωματόδρομο ήπιας κυκλοφορίας, με θέα στη ρεματιά και στον νερόμυλο του Καραμίχα, και αφού περάσει καλλιεργούμενες εκτάσεις και παλιές, εγκαταλελειμμένες αγροικίες, καταλήγει για λίγες εκατοντάδες μέτρα στην άσφαλτο.

Αφήνοντας την άσφαλτο, ένα μονοπάτι οδηγεί στην Κακαλετρέικη Παναγιά, σε ένα ιδιαίτερα όμορφο περιβάλλον κάτω από πλούσια σκιά πλατάνων και με το ποτάμι να ρέει – ιδανικό σημείο ξεκούρασης. Λίγα μέτρα ασφάλτου, και εκ νέου η διαδρομή χρησιμοποιεί παλιά, λιθόκτιστα μονοπάτια μέχρι τον οικισμό Κακαλέτρι.

Στο Κακαλέτρι, ένας μικρός ανηφορικός τσιμεντόδρομος οδηγεί στο παλιό, λιθόκτιστο μονοπάτι για την αρχαία Είρα. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό, προσφέρει όμως εκπληκτική θεά προς την κοιλάδα της Νέδας, προς την κορυφή Βίγλα και τα γύρω βουνά. Στα τελευταία του μέτρα, εισέρχεται στον αρχαιολογικό χώρο πιθανότατα από κάποια πυλίδα των εξωτερικών τειχών της πόλης. Φτάνοντας στην κορυφή, η θέα από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου είναι απεριόριστη προς όλες τις κατευθύνσεις. Λίγα μέτρα πιο πάνω, στη φυσική κορυφή του λόφου, είναι εμφανή τα λείψανα των αρχαίων τειχών.

Μέρη που θα δείτε

Αμπελιώνα

Χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και αναρίθμητες φυσικές πηγές. Λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, κρύβουν εικόνες, ήχους και αρώματα από μια άλλη εποχή, που σου αποκαλύπτεται για λίγο, πριν την παρασύρει μακριά ο καθαρός, ορεινός αέρας. Ένας τόπος που μετατρέπει τις απλές καθημερινές απολαύσεις σε μοναδικές εμπειρίες, που θες να ξαναζήσεις.

Πηγές Νέδας

Η Νέδα θεωρείται ότι πηγάζει από αυτό το σημείο, αν και τα νερά από όλα τα ποτάμια και τους χειμάρρους που προηγούνται καταλήγουν εδώ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας χαμηλώνει, τα νερά αναβλύζουν από το βυθό της μικρής λίμνης. Τον χειμώνα όμως ξεχύνονται αφρίζοντας εντυπωσιακά και με έντονο θόρυβο από μια σχισμή του βράχου. Η μικρή λίμνη των πηγών λεγόταν παλαιότερα «η δέση του Καραμίχα», γιατί τα νερά της τροφοδοτούσαν το νερόμυλο του Καραμίχα, που σώζεται σε καλή κατάσταση γύρω στα 100 μέτρα παρακάτω, δίπλα στο ποτάμι. Πλάι στις πηγές θα δείτε το γραφικό Πετραίικο ξωκλήσι της Αγια-Ανάστασης. Συνήθως από το σημείο αυτό ξεκινάει η διήμερη περιπέτεια της διάσχισης της Νέδας, που οργανώνουν κάθε καλοκαίρι οι τοπικοί Σύλλογοι. Πρόκειται για μια διαδρομή εξαιρετικού ενδιαφέροντος, αλλά πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Μην την επιχειρήσετε μόνοι.

Είρα

Στον λόφο νότια του χωριού Κακαλέτρι, είναι διάσπαρτα τα ερείπια της αρχαίας μεσσηνιακής πόλης Είρας και αντικρίζουν την καταπράσινη κοιλάδα της Νέδας και την αρκετά ψηλότερη κορυφή της Βίγλας. Η Είρα ήταν το τελευταίο προπύργιο των Μεσσηνίων, στους μακρόχρονους αγώνες τους για ανεξαρτησία εναντίον των Λακεδαιμονίων. Οι Μεσσήνιοι, με επικεφαλής τον θρυλικό ηγέτη τους Αριστομένη, αμύνθηκαν στην Είρα για 10 ολόκληρα χρόνια. Υπέκυψαν τον 11ο χρόνο, στο τέλος του 6ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Μετανάστευσαν στη Σικελία και ίδρυσαν στον πορθμό την πόλη Μεσσήνη (σημερινή ιταλική πόλη Messina). Επέστρεψαν πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Θηβαίοι με τον Επαμεινώνδα νίκησαν και ταπείνωσαν τους Λακεδαιμόνιους στα Λεύκτρα (371 π.Χ.).