Project Description

6. Ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου

Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούριου Απόλλωνα - Ανδρίτσαινα

Περιγραφή μονοπατιού

Πρόκειται για τη μακρύτερη διαδρομή του δικτύου, η οποία από την μία πλευρά κινείται κατηφορικά, και από την άλλη ανηφορικά, κατά κανόνα με ήπιες κλίσεις.

Ξεκινώντας από την Ανδρίτσαινα, σε σφάλτινο επαρχιακό δρόμο με συνεχή ανηφορική κλίση αλλά και άπλετη θέα, η διαδρομή καταλήγει στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Από εκεί, ένας χωματόδρομος επιστρέφει στην Ανδρίτσαινα περνώντας από δάση βελανιδιάς, αρχαίες πηγές, σημεία ιστορικής σημασίας και ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικά

27 km h ‘ 3/5

Σημείο Έναρξης: Ανδρίτσαινα

Σημείο Κατάληξης: Ανδρίτσαινα

Διασχίζει: Ανδρίτσαινα, Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Διασταύρωση με: 5. Βουκολικό Τοπίο

Μέρη που θα δείτε

Ανδρίτσαινα

Ιστορική κωμόπολη, στις υπώρειες του όρους Κουκούρεβος, βορειοδυτικής προέκτασης του Λυκαίου. Είναι μια όμορφη πόλη, με την παραδοσιακή πλατεία της, στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, με τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της και με πολλές επιλογές για φαγητό και διαμονή. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ανδρίτσαινα ήταν η πατρίδα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, ενός από τα τέσσερα μέλη της μυστικής Αρχής της Φιλικής Εταιρείας, με σημαντική δράση στη διάρκεια της επανάστασης αλλά και στα κατοπινά χρόνια της ελευθερίας. Η πόλη διαθέτει εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο και τη σημαντικότερη επαρχιακή Βιβλιοθήκη της χώρας, δωρεά του ανδριτσάνικης καταγωγής Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, με χιλιάδες σπάνιους ή και μοναδικούς τόμους από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας.

Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Είναι το αριστούργημα του Ικτίνου. Σήμερα καλύπτεται από τέντα ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να αντέχει την πίεση του ανέμου και τα φορτία του χιονιού. Ο ναός θα καλύπτεται για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης. Κατασκευασμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο, ο ναός εντάσσεται θαυμάσια στο επιβλητικό τοπίο που τον περιβάλλει, παρά το γεγονός ότι η τέντα καταστρέφει εν μέρει αυτή την αίσθηση. Ήταν ονομαστός από την αρχαιότητα για το κάλλος του, για τις αρχιτεκτονικές του αρετές και επίσης για τον μαγικό τόπο στον οποίο οι Φιγαλείς επέλεξαν να τον κτίσουν. Ο μαρμάρινος γλυπτικός διάκοσμος του ναού, με σκηνές Κενταυρομαχίας και Αμαζονομαχίας, θεωρείται έργο του γλύπτη Παιωνίου. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Γύψινα αντίγραφα των 23 ανάγλυφων μαρμάρινων πλακών μπορεί κανείς να θαυμάσει στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.