Project Description

1. To Μονοπάτι της Θεραπείας

Αμπελιώνα - Σκληρού - Ναός Επικούριου Απόλλωνα


Το μονοπάτι συνδέει το ναό του Επικούριου Απόλλωνα με το όμορφο χωριό της Αμπελιώνας.

Ο θεός Απόλλωνας είναι ο θεός του φωτός, της μαντικής, της μουσικής, της αρμονίας και της τάξης στον κόσμο. Στα αρχαία χρόνια είχε βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής να ξεπεράσουν λοιμούς και αρρώστιες. Γι’ αυτό προς τιμήν του χτίστηκε ο συγκεκριμένος ναός. Η Αμπελιώνα από την άλλη είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τη γαλήνη και την ηρεμία της φύσης. Στο υψηλότερο σημείο του χωριού θα βρεις το Abeliona Retreat, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τον επισκέπτη να θεραπεύσει τον εαυτό του και να έρθει σε επαφή με την αληθινή του φύση.

Εμπνεύσου από αυτό το μονοπάτι να βρεις τον εαυτό σου, τη δική σου εσωτερική αρμονία και να συντονιστείς με τη δική σου μουσική.

Χαρακτηριστικά

7.7 km 3h 15‘ 3/5

Download GPX



Σημείο Έναρξης: Αμπελιώνα

Σημείο Κατάληξης: Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Διασχίζει: Αμπελιώνα, Καστανόδασος, Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Διασταύρωση με: 3. Το μονοπάτι της Αγάπης7. Το μονοπάτι της Χαράς8. Το μονοπάτι της Απλότητας

Περιγραφή μονοπατιού

Η διαδρομή ξεκινάει από το «Μαγαζάκι του Σπύρου», στην πλατεία της Αμπελιώνας. Αφήνοντας πίσω την Αμπελιώνα, το μονοπάτι ανηφορίζει σε ένα ιδιαίτερα πυκνό καστανοδάσος, με πολλές αιωνόβιες καστανιές. Η ανηφοριά είναι ευχάριστη, κάτω από πλούσια σκιά τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Όταν ο πεζοπόρος βγει από το δάσος, η θέα είναι μαγευτική. Φαίνονται τα όρη Λύκαιον και Τετράζι (Νόμια), τα οποία περικλείουν την περιοχή.

Το υψηλότερο σημείο του μονοπατιού βρίσκεται στη θέση Σταυρούλι. Εκεί μπορεί κανείς να επιλέξει να επισκεφθεί την πηγή Φιλιατρό και το ξωκλήσι του Αγίου Ιακώβου (Αγιανάκωβος, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι) ή την κορυφή Βίγλα (διαδρομή 1Α).

Συνεχίζοντας προς το χωριό Σκληρού, το μονοπάτι διασχίζει ένα μικρό οροπέδιο, ανάμεσα σε αιωνόβιες δρύες. Εδώ ακούγονται κουδούνια αιγοπροβάτων και διακρίνονται αμέτρητες ξερολιθιές, πολλά αλώνια και ερειπωμένα καλύβια που μαρτυρούν τον μόχθο των παλαιότερων κατοίκων και την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν κάθε σπιθαμή του εδάφους για καλλιέργεια. Από την περιοχή Ποντίκα, η διαδρομή γίνεται κατηφορική έως το χωριό Σκληρού. Στην πλατεία του χωριού Σκληρού υπάρχει άγαλμα του Νικόλαου Μποζινάκη, Σκληραίου οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821. Από το χωριό ξεκινάει ένα φαρδύ, καλό μονοπάτι, ήπια ανηφορικό, που καταλήγει στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Μέρη που θα δείτε

Αμπελιώνα

Χτισμένη στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και αναρίθμητες φυσικές πηγές. Λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, κρύβουν εικόνες, ήχους και αρώματα από μια άλλη εποχή, που σου αποκαλύπτεται για λίγο, πριν την παρασύρει μακριά ο καθαρός, ορεινός αέρας. Ένας τόπος που μετατρέπει τις απλές καθημερινές απολαύσεις σε μοναδικές εμπειρίες, που θες να ξαναζήσεις.

Καστανοδάσος

Το καστανοδάσος της Αμπελιώνας είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δάση καστανιάς της Πελοποννήσου. Ο πεζοπόρος βαδίζει κάτω από αιωνόβιες καστανιές, με κορμούς σκαμμένους από τα χρόνια. Οι αρχαιότερες από αυτές, ηλικίας προφανώς πολλών αιώνων, προξενούν δέος με τους τεράστιους κορμούς τους και με την επίμονη ζωτικότητά τους. Το καστανοδάσος, σημαντικό στοιχείο βιοπορισμού των κατοίκων του χωριού, είναι και ένας σημαντικός βιότοπος με πολλά σπάνια είδη φυτών. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο πυκνό, προκαλεί τον επισκέπτη να εγκαταλείψει το μονοπάτι για να το εξερευνήσει. Μην το επιχειρήσετε, αν δεν έχετε στην παρέα σας κάποιον ντόπιο που να ξέρει τα κατατόπια. Μετά την περιοχή της καστανιάς, το μονοπάτι περνάει στην περιοχή της δρυός. Οι αιωνόβιες δρύες, τα αλώνια, τα παλιά χωράφια με τις ξερολιθιές, το θαυμάσιο φως και οι μακρινοί ήχοι κουδουνιών από κάποιο κοπάδι αιγοπροβάτων προσδίδουν στον τόπο την ήρεμη εκείνη τραχύτητα που χαρακτηρίζει το λεγόμενο αρκαδικό τοπίο. Το μέρος ασκεί στον επισκέπτη μια ακαταμάχητη γοητεία – ό,τι πιο κοντινό στη ρομαντική ουτοπία της Ευδαίμονος Αρκαδίας.

Ναός Επικούριου Απόλλωνα

Είναι το αριστούργημα του Ικτίνου. Σήμερα καλύπτεται από τέντα ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να αντέχει την πίεση του ανέμου και τα φορτία του χιονιού. Ο ναός θα καλύπτεται για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης. Κατασκευασμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο, ο ναός εντάσσεται θαυμάσια στο επιβλητικό τοπίο που τον περιβάλλει, παρά το γεγονός ότι η τέντα καταστρέφει εν μέρει αυτή την αίσθηση. Ήταν ονομαστός από την αρχαιότητα για το κάλλος του, για τις αρχιτεκτονικές του αρετές και επίσης για τον μαγικό τόπο στον οποίο οι Φιγαλείς επέλεξαν να τον κτίσουν. Ο μαρμάρινος γλυπτικός διάκοσμος του ναού, με σκηνές Κενταυρομαχίας και Αμαζονομαχίας, θεωρείται έργο του γλύπτη Παιωνίου. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Γύψινα αντίγραφα των 23 ανάγλυφων μαρμάρινων πλακών μπορεί κανείς να θαυμάσει στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.